Frivillig på Kvindecentret i Pattaya

Hovedformålet med at arbejde som frivillig skal altid være at ville hjælpe andre, men hvor har jeg selv fået meget med! Jeg har fået lagt mange fordomme mod prostituerede kvinder ned, fordi jeg har oplevet, hvor fantastiske kvinder de er.

Kvindecenter 

Den 4. januar rejste jeg og en veninde til Thailand for at arbejde som frivillig på kvindecentret i Pattaya. Thailand er et fantastisk sted at være volontør, og kvindecentret kan virkelig anbefales, men Pattaya er ikke det rareste sted, du kan finde i Thailand.

Før jeg tog afsted, var jeg ikke sikker på, hvad jeg kunne forvente af Pattaya – alt jeg vidste var, at der er enormt meget sexturisme, GoGo-barer, tykke tyske mænd og fulde russere overalt. Jeg var ikke sikker på, om det var byen, jeg havde lyst til at tilbringe tre måneder i, men nu er jeg utrolig glad for, at jeg gjorde det! Mine fordomme omkring Pattaya var i den grad sande, men der er heldigvis også så meget mere i oplevelsen – og hvis man inderligt ønsker at gøre noget godt, er det så ikke et så mørkt og forfærdeligt sted som Pattaya, at man skal tage til? Det er jo netop her, der er behov for din hjælp!

Centeret er afhængigt af volontører; hvis der ikke kommer volontører hertil, kan det ikke løbe ordentligt rundt. Volontørerne tager sig af at undervise i sprog. Jeg underviser en ”English Grammar 2” klasse. Jeg har bestemt ikke tænkt mig at blive lærer, men det er helt fantastisk at undervise kvinderne. De er utrolig engagerede! Og de er så søde! Det er selvfølgelig en udfordring at undervise, og der er også i starten en masse forberedelse at lave, men det er det hele værd. Du kommer til at undervise nogle helt fantastiske kvinder, og det er dem, der gør den helt store forskel! Kvinderne, som kommer her på centeret er udsatte kvinder fra Pattayas hårde ”turistindustri”, og selvom de har et enormt hårdt liv, er de så glade, søde, overskudsfyldte, hjælpsomme og gavmilde.

Man får et helt særligt forhold til disse kvinder. I starten kan forholdet mellem eleverne og læreren være noget formelt og fyldt med ”Thank you teacher” og autoritetstro. Hvis man gør en indsats for det, er det rigtig nemt at gå et rigtig godt og tillidsfuldt forhold til dem. Jeg har mange gange inviteret kvinderne ud og siddet på en café og snakket med dem. Det er en unik mulighed! De er meget åbne og fortæller gerne sandheden omkring deres liv med farang-mænd og deres privatliv. Det er meget tydeligt at mærke at kvinderne virkelig værdsætter det arbejde, vi gør. De takker rigtig ofte for vores tålmodighed med dem, at vi vil undervise dem gratis og tilbringe tid med dem udenfor centerets åbningstid. Selvom mange af dem ikke har så mange midler, er det gavmilde udover alle grænser.

En onsdag eftermiddag hver måned går volontørerne i samarbejde med kvindecentrets ansatte en tur igennem Pattayas gustne gader, som vrimler med barer og kvinder i ultrakorte kjoler. Her flyder det med alkohol og stoffer, og man kan anonymt gå forbi folk på gaderne, fordi mange er så distræte på grund af den farlige cocktail. Vi forhærder vores hjerter og tager kontakt til kvinderne. Udrustet med flyers møder vi dem foran barerne med et smil og et inderligt ønske om, at de kommer til vores varme og trygge center, så vi kan forsøge at hjælpe dem ud af barernes jerngreb.

Som volontør bor man i en stor og lækker lejlighed på centerets fjerde sal sammen med centerets andre volontører og de medlemmer af centerets thaiansatte. Det er rigtig dejligt og hyggeligt at bo sammen med de andre volontører. Når man bor sammen i længere tid, kommer man godt ind på hinanden. Det er oplagt at tage på ture sammen og bruge en masse hyggelige aftener sammen. Lejligheden er veludstyret og ligger tæt på supermarkedet, og den ligger i en mere stille del af Pattaya. I lejligheden bor vi sammen med to thaier, som begge er ansat på centeret. De har begge boet her i mange år, og deres ejerfornemmelse over lejligheden giver nogle småproblemer. Det er heldigvis heldigt, at personalet værdsættelse af dig, din indsats og tilstedeværelse på centeret. De gør alt, hvad de kan for dig på sin egen, lidt skøre måde, og man skal  bare lige opdage det! Du kan fx få et par dage fri, hvis du har familie eller venner på besøg.

Thaierne er et utrolig dejligt folk – også selvom det kan være svært at mærke i Pattaya. Når først man kommer til små byer, hvor der sjældent kommer turister, fx Phimai eller Korat, er det rigtig sjovt at være farang i Thailand. Der bliver kigget rigtig meget, puffet til børn og sagt: ”Farang! Farang!”. Thailand er et rigtig dejligt sted at være, og Pattaya er altså også rart nok – her er både strand og flotte øer, men efter man har opholdt sig her i mere end halvanden måned, har man virkelig behov for at ”stikke af” og komme væk i weekenden. At arbejde som frivillig i Pattaya er en unik mulighed for at komme rigtigt ind i den thailandske kultur.

Hovedformålet med at arbejde som frivillig skal altid være at ville hjælpe andre, men hvor har jeg selv fået meget med! Jeg har fået lagt mange fordomme mod prostituerede kvinder ned, fordi jeg har oplevet, hvor fantastiske kvinder de er. De modtager én med meget åbne arme, og man bliver virkelig opmuntret til at gøre det samme ved alle andre, når man kommer hjem. At opleve mennesker der lever under andre og ofte dårligere vilkår end en selv er ofte en smule brutal, men det er meget sundt og lærerigt. Mit arbejde her har også lært mig, at det giver så fantastisk meget at gøre en ekstra indsats. Kvinderne viser deres taknemmelighed i så høj grad, at man også tydeligt mærker, hvor fantastisk det er at gøre noget for andre. 

Dette vil være godt at vide, før du kommer Thailand:

  • Hver mandag eftermiddag holdes der en time langt, ligegyldigt og lidt kedeligt møde, som du som volontør skal deltage i.
  • Som volontør skal du hver morgen deltage i bønnemøder med personalet. Det kræves, at du deltager i disse (katolske) møder, men du tvinges ikke til at lede bønnen, hvis du ikke vil.
  • Når man modtager info fra kvindecentret har de mange regler, men det er ikke så slemt; mange af reglerne er bare almindelig høflig opførsel og overholdes ikke i så streng grad, som det lyder til i brevet.
  • Thaierne kan være meget konfliktsky og fortæller dig det ikke, når du gør noget lidt forkert eller ikke som forventet. Som dansker med vores kultur og normer, mærker man her for alvor også hvad det vil sige at rejse til og arbejder tæt med de lokale i et eksotisk fremmed land med helt andre normer og værdier end de danske.

 

Maria Wethelund Frivillig i 3 måneder på Kvindecentret, Pattaya.

elefant_2.jpg

Kontakt os

Telefon: +4530701373

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontooplysninger:

Reg nr. 5394

Konto nr. 0000407990

Der afholdes samtaler i Aarhus.